Ďalšia stovka Ruže: MBK – Poprad 105:36

Pohľad na zaplnenú lavičku MBK Ružomberok, na ktorej už sedeli nielen Kováčiková, ale aj ďalšia nová tvár Alica Moravčíková, musel fanúšikov basketbalu pod Čebraťom tešiť.

Prvý zápas v novom roku 2016 odohrali zverenky Juraja Suju proti Popradu, v drese ktorého sa pravidelne predstavujú aj dve bývalé hráčky MBK – Hadačová a Kudličková. Ani oni však nezabránili kanonáde Ružomberčaniek, ktorá sa dala už pred samotným duelom očakávať. Hoci rozbeh mali domáce ťažkopádnejší, lepšie povedané, súperky ich tempu ešte stíhali, potom to Ruža rozbalila na plné obrátky.

Po piatich minútach vyhrávali Liptáčky 18:10, no prvú štvrtinu napokon vyhrali takmer 20-bodovým rozdielom 32:13. Aj potom pokračoval jednoznačný favorit zápasu vo vysokom tempe. Druhá štvrtina sa stala premiérovou pre Alicu Moravčíkovú, ktorá po prvý raz nastúpila v bielom ružomberskom drese. Výborne sa predvádzala aj Nikola Kováčiková, ktorá niekoľkými umnými ťahmi dokazuje, že je obrovským talentom slovenského basketbalu.

Kým v 15. minúte MBK vyhrával 45:17, počas nasledujúcich piatich minút nestrelili Popradčanky ani jediný bod, no Ružomberok valcoval ďalej. Do polčasu stihol kolektív Juraja Suju zvýšiť svoj náskok na priepastných 43 bodov, a tak úvodnú 20-minútovku vyhral 60:17. Celkovo sa druhá štvrtina stala korisťou Liptáčok v pomere 28:4. Za povšimnutie tiež stojí skóre úspešných trojkových pokusov v prvom polčase – 7:0.

O skvelú atmosféru v Koniarni sa staral domáci, ale aj hosťujúci fanklub. Vzhľadom na obrovský bodový rozdiel v skóre mohol tréner Suja dopriať slušnú porciu minút na palubovke aj Kováčikovej a Moravčíkovej, ktoré rozhodne nesklamali. Tretiu štvrtinu vyhrali domáce basketbalistky 18:6, a tak, keďže o víťazovi stretnutia už bolo dávno rozhodnuté, zostalo jedinou nezodpovedanou otázkou pred poslednou štvrtinou to, či padne stovka.

Záverečná časť hry bavila divákov, aj nálada v hale bola pravá basketbalová. Veľmi pekná návšteva 650 divákov videla znovu raz zaslúžené a presvedčivé víťazstvo domácich hráčok a výsledok, ktorý hovorí jasnou rečou, je tak len ďalším dôkazom o nevyrovnanosti a priepastných rozdielom medzi silnými a slabými súpermi v extralige žien.

Ružomberčanky čaká teraz náročný program. Už v stredu 6. januára ich čaká v Prahe zápas proti VŠ v rámci Stredoeurópskej ligy. Potom v sobotu 9. januára odohrajú atraktívny duel extraligy v Piešťanoch, na ktorý sa chystá aj autobusový výjazd fanúšikov z Ružomberka. Podrobnosti o ňom zverejníme už čoskoro…

Michal Porubčan (asistent trénera MBK Ružomberok): “Jednoznačne hodnotím zápas pozitívne, vstúpili sme do nového roku s tým, čo sme si predsavzali. Vyhrali sme a dúfam, že v tomto trende budeme pokračovať. V šatni sme si povedali, že sa nesústredíme na výkon súpera, ale na našu hru, aby kvalita nášho prejavu bola počas celých 40 minút. To sa nám podarilo, potešili sme samých seba a určite aj divákov.”

Igor Skoćovski (tréner BAM Poprad): “Ružomberok dokázal kvalitu, ktorú má, tu niet čo ďalšie povedať. Škoda len, že zápas pokazili rozhodcovia, ktorí nedokázali usporiadať svoje kritériá v prvej štvrtine, tým trošku ovplyvnili náš výkon, ktorý mohol byť lepší. Myslím si, že sme mohli klásť väčší a razantnejší odpor Ružomberku.”

MBK Ružomberok – BAM Poprad 105:36 (32:13, 60:17, 78:23). Bodovali – MBK: Tetemondová 27, Kelčíková 16, D. Baburová 14, Kmeťová 13, Lázárová 12, Letková 10, Sujová 7, Kováčiková, Jarinová a A. Baburová po 2. BAM: Petríková 12, Hadačová 6, Sojáková, Theinerová a Pavlendová po 4, Kudličková, Grigerová a Husárová po 2. Štvrtiny: 32:13, 28:4, 18:6, 27:13. TH: 31/26 – 17/13. Trojky: 9:1. Rozhodovali: Margala, Životský, Karnay. Diváci: 650.

© MBK Ružomberok 2016